Hvad ved befolkningen om psykisk vold?

En ny undersøgelse fra Lev Uden Vold viser, at mange danskere har begrænset viden om psykisk vold og dens konsekvenser. Selvom psykisk vold er blevet kriminaliseret, ved fire ud af ti danskere ikke, at det er strafbart. Det betyder, at en stor del af befolkningen ikke er klar over, at psykisk vold er ligestillet med fysisk vold i straffeloven.

  1. Mangel på kendskab til lovgivning: Fire ud af ti danskere ved ikke, at psykisk vold er strafbart. Det betyder, at mange ikke er klar over, at psykisk vold er ligestillet med fysisk vold i straffeloven. Samtidig mener et stort flertal, at det bør være strafbart.
  2. Forskellig opfattelse af, hvad psykisk vold er: 96 % af danskerne har hørt om psykisk vold, men deres forståelse varierer. Nogle opfatter det som gentagne handlinger, der nedbryder den udsatte, mens andre ser det som enkeltstående krænkende handlinger. Dette kan påvirke, hvor alvorligt psykisk vold opfattes.
  3. Svært at gribe ind mod psykisk vold mod børn: Selvom de fleste danskere ved, at psykisk vold mod børn er ulovligt, vurderer hver femte, at de ville have svært ved at gribe ind, hvis de kendte til et barn, der blev udsat for psykisk vold.

Undersøgelsen understreger behovet for større oplysning om psykisk vold i befolkningen. Læs mere om, hvordan vi arbejder for at øge viden om denne voldsform.

Hvad viser Lev Uden Volds undersøgelse?

Fire ud af ti danskere ved ikke, at psykisk vold er strafbart

Selvom psykisk vold er den mest udbredte form for vold i nære relationer, er det ikke alle danskere, der ved, at det er strafbart. En undersøgelse fra Lev Uden Vold viser, at 58 % af danskerne ved, at psykisk vold er ulovligt, mens 35 % er usikre, og 7 % tror fejlagtigt, at det ikke er strafbart. Flere kvinder end mænd er bevidste om, at psykisk vold er strafbart.

De fleste danskere har hørt om psykisk vold – 96 % svarer ja til, at de kender til begrebet – men der er forskellige opfattelser af, hvad det egentlig indebærer. Mens en tredjedel mener, at psykisk vold dækker over enhver groft nedværdigende eller krænkende handling, mener næsten halvdelen, at der skal være tale om gentagne handlinger, som også påvirker den udsattes adfærd. Flere kvinder end mænd vurderer, at de har en klar forståelse af, hvad psykisk vold er.

De fleste afviser adfærd, der er forbundet med psykisk vold

De fleste danskere mener, at adfærd, som kan forbindes med psykisk vold, er uacceptabel. Eksempelvis finder 96 % det forkert at true med at skade sig selv, hvis partneren vil forlade forholdet, og 92 % mener, at det ikke er acceptabelt at true med at begrænse partnerens kontakt til børnene under et skænderi.

Der er dog også former for adfærd, som flere mener kan være acceptable i visse tilfælde. Over halvdelen (54 %) mener, at det kan være acceptabelt at kontrollere sin partners økonomi, og 39 % synes, at det kan være i orden at kritisere sin partners udseende eller væremåde i nogle eller sjældne tilfælde. Yngre personer under 34 år er mere tilbøjelige til at acceptere disse former for adfærd end de ældre generationer.

Danskerne ved, at psykisk vold mod børn er ulovligt, men har svært ved at gribe ind

De fleste danskere ved, at psykisk vold mod børn er strafbart – hele 86 % svarer ja til dette. Men selvom bevidstheden er høj, vurderer 18 %, at de ville have svært ved at gribe ind, hvis de kendte til et barn, der blev udsat for psykisk vold i hjemmet. Desuden ved 13 % ikke, at de har pligt til at underrette myndighederne i en sådan situation.

Selvom mange føler, at de har en grundlæggende forståelse af, hvad psykisk vold mod børn er, oplever kun 25 %, at de ved, hvilke tegn de skal være opmærksomme på, når et barn udsættes for psykisk vold.

Lev Uden Volds undersøgelse er baseret på i alt 5.086 besvarelser fra et udsnit af danskerne, der er repræsentativt på køn, alder, region og uddannelse. Data er indsamlet i perioden 24. maj – 1. juni 2024. Spørgeskemaet er udarbejdet af Lev Uden Vold i samarbejde med Epinion.

Læs hele undersøgelsen fra Epinion her