Hvad er psykisk vold?
Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold i Danmark. En undersøgelse fra 2022, udgivet af Vive og Lev Uden Vold, viste, at 1,9 % af de mandlige og 3,9 % af de kvindelige respondenter havde været udsat for psykisk partnervold inden for det seneste år.
Psykisk vold er ulovligt og kan tage mange former. Der findes ingen fast facitliste. For nogle er psykisk vold den eneste form for vold, de oplever, mens den for andre overlapper med andre voldsformer som fysisk vold, seksuel vold, økonomisk vold, digital vold, negativ social kontrol og stalking.
Det er ikke ualmindeligt, at ofre for psykisk vold er i tvivl om, hvad de præcist oplever. Der er dog nogle typiske kendetegn, som kan hjælpe med at genkende psykisk vold, især når det handler om den adfærd og de handlinger, ofrene udsættes for. Psykisk vold handler ofte om kontrol – at få den voldsudsatte til at gøre ting, de ikke ønsker, eller afholde dem fra at gøre ting, de gerne vil.
Eksempler på psykisk vold kan være at isolere den voldsudsatte fra venner og familie eller at holde dem indespærret uden mulighed for at undslippe. Ofre kan også opleve trusler om fysisk vold eller trusler om, at de ikke vil få lov til at se deres børn, eller at gerningspersonen vil skade sig selv, hvis ofret forlader dem. Psykisk vold kan også bestå af gentagne ydmygelser, såsom at blive kaldt øgenavne, blive kritiseret konstant, ignoreret eller beskyldt for ting, der ikke er sande, som utroskab eller psykisk ustabil adfærd.
At blive udsat for psykisk vold har alvorlige konsekvenser for både trivsel og helbred. Det kan føre til psykiske, fysiske og sociale problemer. Der er en klar sammenhæng mellem psykisk vold og øget risiko for angst, depression, PTSD, forringet fysisk helbred samt udfordringer med forældreskab og arbejdsliv. Udover de langvarige mentale og fysiske skadevirkninger er psykisk vold ofte den ’røde tråd’ i partnervold, og den kan i værste fald ende med partnerdrab.
Du kan læse endnu mere om psykisk vold og andre voldsfomer på Lev Uden Volds hjemmeside.
Tegn på psykisk vold
Der findes ikke ét enkelt tegn, der afgør, om en person er udsat for psykisk vold. Det handler ofte om gentagne handlinger, der langsomt nedbryder personen.
Nedenstående liste er ikke en facitliste, men eksempler på adfærd, som kan være tegn på psykisk vold. Disse tegn kan anvendes som rettesnor for at vurdere, om en person potentielt er udsat for psykisk vold.
Det kan være tegn på psykisk vold, hvis en partner:
- Udviser jalousi eller besidderisk adfærd.
- Kontrollerer eller manipulerer den anden.
- Bestemmer over den anden persons påklædning, spisevaner eller sociale relationer.
- Tjekker mobiltelefonen eller sociale medieprofiler uden samtykke.
- Begrænser eller forsøger at kontrollere kontakten til familie eller venner.
- Insisterer på konstant at vide, hvor den anden befinder sig.
- Kalder den anden nedværdigende øgenavne eller ydmyger vedkommende foran andre.
- Truer med at ødelægge personlige ejendele.
- Ringer eller skriver gentagne gange og bliver vred, hvis der ikke svares med det samme.
- Tvinger til seksuelle handlinger uden samtykke.
- Nedbryder personens selvværd og får vedkommende til at føle sig utilstrækkelig.
- Bander, råber eller udviser aggressiv verbal adfærd.
- Nægter adgang til økonomiske ressourcer, selv ved behov.
Det kan også være tegn på psykisk vold, hvis en person
- Føler behov for at tage særlige hensyn for at undgå partnerens vrede eller afvisning.
- Isolerer sig fra familie og venner for at undgå konflikter.
- Føler sig forvirret, trist og har svært ved at få overblik over sit forhold.
- Gør ting, som de ikke har lyst til, for at tilfredsstille partneren.
Har du brug for hjælp og rådgivning? Lige meget hvilken voldsform du oplever, så husk, at du kan få hjælp og rådgivning hos Lev Uden Volds nationale hotline på tlf. 1888. Det er nemlig vigtigt at række ud, inden volden måske vokser sig større og altomfattende.
Psykisk vold i straffeloven
Den 1. april 2019 trådte straffelovens § 243 i kraft, som selvstændigt kriminaliserede psykisk vold. Med denne bestemmelse ønskede man at sende et signal om, at Danmark som samfund ligestiller psykisk vold med fysisk vold. Bestemmelsen har følgende ordlyd:
Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, herunder ved udøvelse af negativ social kontrol, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.
Dette betyder, at psykisk vold er en kriminel handling, der kan straffes med en bøde eller op til tre års fængsel. For at kriminaliseringen skal få større betydning for ofrene, er det afgørende, at de ved, at psykisk vold er strafbart, samt at sager om psykisk vold kan løftes i retssystemet.